czwartek, 21 listopada 2013

Krem z dyni - nie może go zabraknąć!

Zupa z dyni zawitała i do nas. Chodziła za mną już od dłuższego czasu, zwłaszcza, że w drodze na uczelnię codziennie widywałam dynię na osiedlowych bazarkach. W końcu udało mi się kupić sporą dynię hokkaido, którą uraczyliśmy się w niedzielę.
Do naszej zupy wykorzystaliśmy:
- pół dyni hokkaido
- 1 litr wody
- marchewkę
- 2 łyżki miodu
- szczyptę gałki muszkatołowej
- szczyptę chilli

Pokrojoną w kostkę dynię oraz marchewkę gotujemy w osolonej wodzie (można również dodać kostkę rosołową) do miękkości (20-30 minut). Dodajemy miód i blendujemy wszystkie składniki na gładką masę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
My zupę z dyni podaliśmy z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. Wyszła wspaniała!

Druga część dyni czeka w lodówce na swoją kolej!


1 komentarz:

  1. Cześć:) super blog :)zapraszam do mnie :) http://agaslodziak.blogspot.com/ pozdrawiam Aga :)

    OdpowiedzUsuń